Kako zamenjati zobati jermen

Kako zamenjati zobati jermen

Kako pristopimo k menjavi jermenov:

Zagotovo ste se že soočili s tem posegom pri svojem avtomobilu. V tem blogu bomo pojasnili osnovna dejstva, ki jih moramo ob zamenjavi jermen upoštevati. Za primer smo izbrali vozilo Kia z motorjem 2,0 Crdi, ki ima kar precej tesno stanje ob desnem blatniku in nosilcu motorja. Pri mnogih avtomobilih je stanje podobno ali celo težje.

Pokrov ventilov

Najprej moramo ugotovili, kdaj je sploh primeren termin za zamenjavo. Pogosto se namreč dogaja, da kljub temu, da vozite svoj avtomobil redno na servis, celo v pooblaščen, jermen poči ali preskoči. To se praviloma zgodi ravno med intervaloma dveh servisov. Pri odločitvi za zamenjavo jermenov se držite preprostih načel, ki jih vaš mehanik mora poznati.

Če s 100% zanesljivostjo ne morete ugotoviti, kdaj je bil jermen zamenjan (rabljena vozila), je treba jermen zamenjati takoj. Na splošno proizvajalci zobatih, klinastih jermenov in mikro-jermenov jamčijo za delovanje jermena 5 let ali določeno število kilometrov (kar je prej). Motorji z večjim številom ventilov na valj ali z dvema odmičnima gredema bolj obremenjujejo jermen. Zamenjajo se na na 60.000 do 80.000km odvisno od motorja. Dizelski motorji zahtevajo menjavo jermenov med 80 in 100.000km. Bencinski motorji zahtevajo zamenjavo jermenov na 120.000km. Če pa gre za zelo obremenjen bencinski motor, je interval lahko tudi 60.000km. Več o intervalih jermenov na https://goo.gl/xo8ceM

Nosilec

Na sliki je poseg demontaže nosilca motorja, predhodno je seveda treba motor podpreti.

Prosto

Sledi demontaža pokrovov jermena in trenutek resnice, ko vidimo stanje jermenic in jermena. Pri pregledu se nikar ne zanašajte na stanje površine jermena. Če je interval dosežen, jermen in napenjalce skupaj z vodno črpalno zamenjajte.

Črpalka

Delne zamenjave ali uporaba cenenih materialov so nespametne celo, če boste avtomobil prodali. Pri slabem delu bo sicer v kratkem na motorju nastala velika škoda.

Oznaka

Najugodnejše so garniture, ki vsebujejo vodno črpalko, napenjalec, vodilno kolo in zobati jermen. Cene teh kompletov jermena se gibljejo okoli 120€. Preverite število zob in oznake za montažo.

Oznaka na jermenu vam bo bistveno olajšala delo in zavarovala motor pri montaži.

Če iz kakršnega koli razloga niste v stanju opraviti tega zahtevnega dela, se ga raje ne lotite. Cene zamenjav pri mehanikih se gibljejo od 120 do 200€, škoda ob napaki pa se meri v tisoč evrih.

Če imate kakršna koli vprašanja v zvezi z menjavo jermenov, izpolnite naš vprašalnik in prejeli boste ponudbo za material in delo za vaš avtomobil, če boste tako želeli.

Pa srečno vožnjo, Ekipa Vsezamojavto.si

1Komentarjev

    • Avatar
      Marjan Božič
      Oct 4, 2020

      Pri postavitvi bencinskega štiritaktnega motorja v fazo se vsa navodila nanašajo na prvi cilinder. Je prvi cilinder na strani motorja kjer je vztrajnik ali je prvi cilinder na nasprotni strani motorja, to je kjer je montiran zobati jermen oziroma veriga za pogon odmične gredi in ostalih gnanih delov z zobatim jermenom. Vse ostala navodila poznam.

Napišite komentar

* Ime:
* E-naslov: (Ni objavljeno)
* Komentar:
* Vnesite kodo